Sivas’ta baraj doluluk oranı artıyor
Ziraat Odası Başkanı Çetindağ: “Barajların doluluk oranı yüzde 30’dan yüzde 65’e çıktı”
SİVAS – Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ocak ayındaki kuraklığın yerini mart ve nisan aylarında yağışlara bıraktığını ve barajlardaki doluluk oranının yüzde 30’dan yüzde 65’e çıktığını söyledi.
Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, mart ve nisan yağmurlarının ardından barajların doluluk oranları ve alınacak verimler hakkında açıklamalarda bulundu. Çetindağ, yağışların aynı seviyede olması durumunda Sivas’ta bu yıl buğdayda rekor hasat alınabileceğini belirterek, “Ocak ayındaki kuraklık yerini Mart ve Nisan aylarındaki yağışlara bıraktı ve ilimizde yağışlar devam ediyor. barajlarda oran yüzde 30’lardan yüzde 65’e çıktı.Yağmurlar böyle devam ederse daha da artacak. Sivas’ta bol yağış nedeniyle rekoltenin oldukça yeterli olduğunu ve bu yıl rekor verim alındığını gözlemliyoruz” dedi.
“Ulaş ve Şarkışla buğday tarımına yönlendirildi”
Başkan Çetindağ, Ulaş ve Şarkışla ilçelerinde barajdan sulama yasağının devam ettiğini belirterek, “Geçen yıl yaklaşık 4 milyon hektar arazi ekildi, bu yıl yaklaşık 4 milyon 500 bin ila 5 milyon hektar arazi ekiliyor. Bu da Sivaslı çiftçinin toprağına daha sahip çıktığı anlamına geliyor.Bunun etkilerinden biri de geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları ile buğday fiyatlarının uygun olması ve çiftçilerimizin iyi para kazanması nedeniyle ekim alanlarının genişlemiş olması. Bu yıl Sivas’ta. Özellikle buğday ve arpa tarlaları genişledi. Şeker pancarı ve patates üretimine kotalar elverdiği sürece devam edeceğiz. Barajların doluluk oranlarının artmasıyla birlikte sulu tarıma yöneleceğiz. . Ulaş ve Şarkışla ilçesindeki barajlarımızda dikim yasakları devam edecek. Bu ilçelerde daha az su isteyen buğday tarımına yöneldi” dedi.
“Barajların doluluk oranı ekonomiye yansıyacak”
Başkan Çetindağ, barajların doluluk oranlarının ekonomik olarak çiftçiye olumlu yansıyacağını belirterek, “Devlet Su İşlerinden aldığımız verilere ve gözlemlerimize göre barajların su seviyesi yüzde 65-70 ve inşallah. Bu yağışlar devam ettiği sürece yüzde 100’e ulaşacak” diye konuştu.Yansıyacak, toprağa yansıyacak, çiftçimize yansıyacak ve şu anda yağışlar çok güzel gidiyor. Bu yıl bir sıkıntımız yok, bu yılın dolu dolu geçeceğine inanıyorum. Çiftçilerimizin ani yağışlarda sel ve doluya dikkat etmesi gerekiyor. Biz bu bahislerde uyarılarda bulunuyoruz ama çiftçilerimizin Tarsim sigortası yaptırmalarını istiyoruz.” “Çiftçilerimiz imkanları ölçüsünde Tarsim sigortası yaptırmaları kendi lehlerine olur. 2022’de Sivas 800 bin ton buğday verimi elde ederek rekor kırdı, bu yılki hedefimiz 1 milyon ton” dedi.